Mögel på fönstret

Mögel på fönstret och på fönsterkarmen

Speciellt under de kalla månaderna på året finns det risk för mögel på fönstret eller på fönsterkarmen. Fönster med dessa svampar ser inte bara ful ut utan kan få allvarliga hälsokonsekvenser. När formen är där bör du reagera snabbt. Så att du vet vad du ska göra om det värsta skulle inträffa, här har vi gett dig några användbara tips nedan.

Vilka är egenskaperna hos svart mögel?

Svart mögel är en samlingsbeteckning för många olika slags mögel med en mörk färg. Typiskt för dessa svampar är den cirkulära spridningen i de drabbade områdena. Formsporerna överförs genom luften och kan således täcka större avstånd. Hög luftfuktighet, dålig luftcirkulation och milda temperaturer ger idealiska förhållanden för att sporerna ska föröka sig snabbt. Dessutom främjar felaktig ventilation reproduktionen av dessa svampar.

Varför byggs mögel snabbare upp i nya fönster?

Den största fördelen med nya fönster är att deras isolerande effekt är utmärkt. Men om nya fönster installeras i en gammal byggnad kan mögel lätt utvecklas här. De dåliga isolerings egenskaperna hos den gamla byggnadens fasad och den tillhörande höga luftfuktigheten i kombination med de nya fönsternas lufttäthet, gynnar mögel på fönstret och i hörnen av rummen.

Ta bort svart mögel på fönstret och på fönsterkarmen i fem steg

När mögel är närvarande måste den tas bort. Du kan ta reda på hur borttagning fungerar särskilt effektivt i våra steg-för-steg-instruktioner:

Steg ett: Öppna fönstret under borttagningen så att mögelsporerna kommer ut. Det första sättet att avlägsna är varmt tvålvatten för att mjuka upp ytan. Rengöringsmedel kan tränga igenom bättre och arbeta mer effektivt.
Steg två: Sprid rengöringsmedlet på det drabbade området med hjälp av en sprayflaska och låt den fungera i ungefär en kvart. åttio procent alkohol, till exempel sprit, vinäger eller en extra mögelrengöring, är lämpliga som rengöringsmedel mot mögel. Observera att speciella mögelrengöringsmedel krävs för träfönster, annars kommer materialet att attackeras allvarligt.
Steg tre: Arbeta sedan på ytan med en svamp och ta bort möglet helt.
Steg fyra: Torka av det drabbade området på fönstret igen med en mjuk trasa och klart vatten. Torka sedan av dem ordentligt.
Steg fem: Lämna fönstret lite öppet så att ångorna från rengöraren kan tas bort helt och det rengjorda området torkar ordentligt.

Vad är det bästa sättet att förhindra mögel på fönstret?

För att förhindra bildning av mögel är det särskilt viktigt att ventilera regelbundet och korrekt. Det magiska ordet här är ventilerande. För att göra detta, öppna ditt fönster så brett som möjligt under en kvart och se till att det finns tillräckligt med drag. Du bör upprepa denna process ungefär tre gånger om dagen.