Rengör fönster som proffs

När dagarna blir ljusare framträder lägenheten plötsligt i ett helt annat ljus. Inte bara är varje dammråtta synlig, fönsterrutorna avslöjar också fettfläckar och kalkrester. Så att du har en tydlig bild av den gröna prakten och din lägenhet lyser i ny prakt för att fira våren, rengör dina fönster som proffsen!

Rengöring av fönster är en koncentrationsfråga, även för utbildad städpersonal. Strimmor kvarstår, regndroppar lämnar envisa kanter eller så ser rutan tråkig och matt ut. Men förtvivla inte. Vi har alla tips och tricks tillsammans för dig och vem vet, kanske kan du för nästa fönsterrengöring reflekteras i din fönsterruta.

Förberedelse

Rengör inte nödvändigtvis dina fönster i skymningen eller på en regnig höstmorgon. En lite solig dag är perfekt, som tar fram varje plats och varje strimma. Ta på dig bekväma kläder, för inget är mer irriterande än en tät skjorta som går upp med varje sträcka.

Nu har du en moppskopa med varmt vatten klart. Envisa smutspartiklar ska blötläggas innan fönstret rengörs.

Rengöringsduk

Rätt rengöringsduk är avgörande för god fönsterrengöring. Kommersiellt tillgängliga svampar och bomullstrasor ska absolut inte användas. För även om de absorberar mycket vatten avger de det också igen. De är därför olämpliga för rengöring utan strimmor. Svampens grova baksida ska behandlas försiktigt, eftersom den kan repa rutan. Följande rengöringsredskap är bättre:

Mikrofiber: Med sina extremt fina fibrer är mikrofiberduken finare än silke eller bomull och också vattenavvisande. Dessa två egenskaper gör det till ett mycket populärt redskap för rengöring av fönster.

Gemosläder: Materialet är extremt tunt, absorberar knappast vatten och är därför underbart lämpligt för fönsterputs. Gemsen ska sköljas i varmt saltvatten efter användning.

Köksrulle och tidning: Papper absorberar fukt utan att släppa ut det och förhindrar ränder vid rengöring och polering av släta ytor.

Gummiskrapor: De är perfekta för stora fönster, inte nödvändigtvis små badrumsfönster. Tyvärr lämnar de ofta vattenmärken som måste rengöras igen efteråt.

Rengöringsprodukter

När det gäller rengöringsmedlet är det värt att använda beprövade hushållstricks för rengöring av fönster. Du bör definitivt avstå från att använda tvålbaserade medel, eftersom tvålrester vanligtvis förblir även efter upprepad rengöring med vatten.

Vatten: Många svär vid varmt vatten utan tillsatser. För ett ännu bättre resultat rekommenderar experter destillerat vatten.

Tillsätt ett flertal vinäger i vattnet för att ta bort kalkfläckar.

Vissa svär vid att behandla rutan med alkohol efter rengöring. Varför? Detta ger tillbaka glansen: dropparna rinner ner i rutan istället för att hålla fast vid den och lämna oattraktiva märken.

Teknik för att torka av

Osynlig smuts döljs ofta i silikonförseglingen på kanten av fönstret. Så börja vid kanten för att inte distribuera den i onödan över hela rutan. Rengör rengöringsredskapen ordentligt och torka sedan av fönsterrutan i en cirkelrörelse, uppifrån och ner.

Om du arbetar med en gummiskrapa drar du först skivan längs kanterna och sedan på en serpentin från topp till botten. Se till att gummiskrapan har rätt bredd. I allmänhet, ju större storlek desto färre ränder kan uppstå. Vi rekommenderar en bredd på 50 cm.

Gillade du våra tips? Då är det bäst att komma igång direkt! Har du inte tid att städa huset eller föredrar du att njuta av solen i parken? Boka då fönsterputs från en av våra professionella fönsterputsare i Malmö.