Rengör yttre persienner i fyra steg

Hur du rengör dina externa persienner i fyra steg.

Yttre persienner är mycket mer varierande än markiser. Ljus- och luftpermeabiliteten kan justeras efter önskemål, vilket är mycket trevligt, särskilt på sommaren. Tyvärr blir de dock smutsiga med tiden från vädret.

Även om vädersidan teoretiskt får mest smuts, samlas mycket också på insidan av den yttre persiennen över tid. Det är naturligtvis varken trevligt eller hygieniskt. Därför bör du regelbundet rengöra persienner från utsidan och insidan. Så gör du det.

Nödvändiga rengöringsmedel:

  • rengöringsvatten med allrengöringsmedel
  • klart vatten
  • rengöringstrasor
  • handduk

Ta på handskar om det behövs om de yttre persiennerna är mycket smutsiga.

Steg ett:

Rensa fönstret för att bättre nå persiennerna. Detta förhindrar också att smutsigt vattendroppar ner på möblerna. För att skydda golvet kan du lägga till handdukar.

Steg två:

Ta bort dammet från persiennerna. Använd antingen en dammvippa eller en dammsugare. Detta bör ställas in på en låg nivå och helst användas med en borsteutrustning.

Steg tre:

Rengör sedan persiennerna försiktigt med rengöringsvattnet och torka igen med rent vatten. Det är bäst att torka de fuktiga persiennerna direkt för att förhindra att smuts bygger sig igen.

Steg fyra:

Nu är det andra sidan. Antingen går du utanför eller så vänder du persiennerna i den andra riktningen.

Extra tips:

Särskilt envis smuts kan tas bort med ångrensare. Speciellt eftersom det sparar mycket tid när du rengör. Om du inte har en egen kan du låna en från en järnhandelsbutik. Så du kan rengöra kassetterna direkt. Men var alltid uppmärksam på vattentrycket. Inte för att persiennerna böjs.

Damma regelbundet av yttre persienner

Om du inte vill göra ett så stort rengöringsarbete igen, ta bort damm från de yttre persiennerna med jämna mellanrum.

Kontakta oss om du behöver professionell fönsterputs i Malmö!