Rengöring av fönster är enkelt

Som med så många saker finns det inte bara en utan flera lösningar vid rengöring av fönster. Olika instruktioner för rengöring av fönster skiljer sig beroende på fönstret och respektive perfekta rengöringsredskap till rengöringsmedel. Hos oss hittar du allmänna instruktioner om hur du rengör fönstren korrekt så att de förblir streckfria.

Rengör fönstren ordentligt

Om du följer små knep när du rengör fönster blir du inte längre irriterad av ränder på fönstren omedelbart efter rengöring. Till exempel är det viktigt att notera skillnader i sommar och vinter. För alla säsonger gäller emellertid följande: Rengör inte fönstren i direkt solljus, eftersom de fula markeringarna kommer att visas om rutan torkar för snabbt.

Vinter: Kylan på vintern, eller ibland till och med på hösten, kan göra att rengöringsmedlet fryser på fönsterramen eller direkt på rutan. För att förhindra detta kan du lägga till frostskyddsmedel i rengöringsvattnet.

Sommar: Speciellt på sommaren finns det naturligtvis risken för att det kommer att bildas streck på glasrutan om vattnet avdunstar på grund av värmen. Ta bara på att rengöra fönstret som dagens första uppgift så att det blir ännu svalare och att detta eventuellt kan uteslutas.

Vår guide till rengöring av fönster

Du behöver:

  • En borste
  • En hink
  • Glasrengöringsmedel eller tvättmedel
  • En svamp eller trasa
  • En kökshandduk eller köksrulle
  • En mikrofiberduk

Så här gör du:

Sopa först fönstren med en handborste för att ta bort all grov smuts.
Fyll hinken med ljummet vatten och lite tvättvätska eller glasrensare.
Doppa en svamp eller trasa i vattenblandningen och borsta ena sidan av fönstret noggrant med cirkulära rörelser från insidan och utåt. Upprepa denna process tills rutan är ren.
Torka av köksrullen med en torr handduk eller ett papper.
I det sista steget, använd en mikrofiberduk eller läder för att polera fönsterrutan ordentligt.
Upprepa dessa fyra steg på framsidan och baksidan av fönstren så att rutorna lyser med renhet igen.

Våra tips för rengöring av fönster

När du väljer svampen, se till att den är mjuk så att glaset inte repas.
Om du ser att vattnet i skopan blir mörk, försök att byta vatten istället för att bara sprida smuts på rutorna.
Om du arbetar snabbare kommer det inte att bli några streck i fönstren. Om så är fallet kan du polera med mikrofiberduken.
Om du använder läder i stället för en mikrofiberduk kan du förhindra att duken torkar ut genom att skölja den i varmt saltvatten efter rengöring och vridning av den.
Har dina fönster blivit lite tråkiga med tiden? Prova lite linolja! Efter att ha applicerat det på rutan, låt det bara fungera en kort tid, tvätta sedan bort det så att fönstren kommer att se ut som nya.

Om du inte orkar med att göra din fönsterputs så kan vi hjälpa dig. Vi är experter på fönsterputs i Malmö!