Tvätta fönster

Alla som bor i ett hus, lägenhet eller något annat med fönster måste hantera det förr eller senare. Så snart solen skiner skoningslöst in kan vi inte längre undvika det och vi konfronteras med den hårda sanningen. Tvätta fönstren.
De lyckliga bland oss som får fönsterputsaren kan luta sig tillbaka och läsa en bok istället för den här bloggen. För alla andra som måste göra det här jobbet själva, skulle vi vilja ge ett antal tips i bloggen nedan för att få dina fönster rena igen snabbt och utan ränder. Vi lyfter fram de gammaldags metoderna och resurserna, men också vad den bästa fönsterputsaren gör. Så att du slipper putsa dina fönster lång tid efter att arbetet är gjort.

Saker att se upp för

Även om smutsiga fönster är mest märkbara när solen skiner på dem, rekommenderar vi inte att hoppa upp direkt för att tvätta fönstren. Det är dock bättre att vänta på grumligt väder. Detta förhindrar att du ser möjliga ränder, droppar eller damm. När solen skiner på glaset blir glaset varmare. Vattnet som innehåller rengöringsmedlet avdunstar snabbare på varma fönster, vilket kan lämna fula ränder på dina fönster.

Säkerheten först

Tyvärr är inte alla hörn av fönstren inom räckhåll. Det du absolut måste undvika är att fumla för att tvätta just det otillgängliga hörnet av fönstret. Känner du dig träffad? Står du på kanten av fönsterbrädan? Hänger du lite för långt ut genom fönstret? Eller ens balansera i rännan? På trapporna som bara inte är tillräckligt robusta eller faktiskt är för korta? Din säkerhet kommer alltid först!
Det sista alternativet är fortfarande fönsterputsaren. Men innan du överväger att aktivera det, vänligen läs lite längre.

Hinken

Du kanske aldrig har tänkt på det, men hinken är en viktig del av ditt arbete. Se till att din hink är ren och har absolut ingen smuts eller sand från ett tidigare jobb. Skölj den först ordentligt innan du fyller hinken. När sand hamnar i din svamp eller mikrofiberduk kan det så småningom repa ditt glas. Gör inte en hink för tung och investera i en solid hink med ett bra handtag som passar bekvämt i din hand.

Vad är hinken fylld med?

Naturligtvis finns det en hel rad bra rengöringsprodukter till salu, som alla lovar dig streckfria fönster. Men du kan svära vid ett annat botemedel.
Men när du får koll på det och vill komma igång behöver du inte gå direkt till snabbköpet för att köpa ett glasrengöringsmede igen. Du har förmodligen en av följande åtgärder hemma. Nedan hittar du sex tvålar för att rengöra dina fönster.

  • Varmt vatten och ett gott stänk sprit och några droppar diskmedel
  • Varmt vatten och en skvätt sköljmedel (för diskmaskinen)
  • Varmt vatten och ammoniak (skölj med vatten, tänk på hushållshandskar)
  • Varmt vatten och läsk (skölj med vatten)
  • Varmt vatten och en skivad lök
  • Varmt vatten och en skvätt rengöringsvinäger

Fönsterskrapan

Ju bättre kvalitet på fönsterskrapan, desto mer streckfria kommer dina fönster att bli. Du vill inte ha ett gummi som är smörigt, för mjukt eller för hårt. Så snåla inte med det här.
Så snart din fönsterskrapa är mycket stel eller lämnar dessa ränder kan du försöka vända gummit. Om det inte hjälper måste gummi eller eventuellt hela skrapan bytas ut.
När du köper, se till att fönsterskrapan inte är för smal, men absolut inte för bred heller. Vissa fönsterskrapor är också lämpliga för placering på ett teleskophandtag eller har en dubbel funktion, nämligen fönsterskrapa och bricka i en.
Logiskt, arbeta alltid uppifrån och ner och försök att flytta avtryckaren från vänster till höger (eller höger till vänster om du föredrar det) i en rörelse. Ett nytt spår bör överlappa det föregående spåret något. Försök att undvika att lyfta fönsterskrapan och därmed undvika ränder. Torka avtryckaren emellan.

Teleskophandtaget

När du tänker på en teleskopstång kan du initialt tänka på otillgängliga platser. Det är korrekt, med ett sådant utdragbart handtag är höga fönster mer tillgängliga.
Men det finns mer. Det finns också teleskopstänger med vattenanslutning. Du kan enkelt ansluta den till en trädgårdsslang. Det finns vattenanslutningar som är vridna runt handtaget, men också modeller där vattentillförseln är snyggt integrerad i handtaget. Du kommer i alla fall inte fastna i det sista alternativet med det sista alternativet. Om du också kombinerar det teleskopiska handtaget med en multifunktionell gummiskrapa blir dina fönster blanka igen på nolltid.

När du överväger att köpa ett teleskophandtag är det bra att veta att det i allmänhet finns två typer av material, nämligen aluminium och kol. En aluminiumversion är bra för hushållsbruk. Men om du tvättar dina fönster mycket regelbundet kan du överväga att köpa en kolfiberversion. Kol är extremt starkt och lätt, men också dyrare.
Det är självklart att olika längder är tillgängliga. Längder på 15 meter är till och med tillgängliga. Det är bättre att köpa ett lite längre teleskophandtag som inte sträcker sig hela vägen. Det är bra för stabiliteten.

Glasmoppen

Du kan inte bara torka golv, dina fönster kan också rengöras med ett så kallat glasmoppsystem. En typ av mikrofiberskydd är fäst vid ett utdragbart handtag. Detta material tar bort all smuts från dina fönster och låter det torka utan fläckar och ränder. En glasmopp är en kombination av svamp och skrapan i en. Du behöver bara fukta fönstren något genom att spraya på vatten med fönsterrengöringsmedel före rengöringen.