Vägen till ett rent fönster

Vi vet alla – de goda avsikterna att städa fönster för att äntligen kunna njuta av en tydlig utsikt igen. Med en rengöringsskopa och en ren trasa blir du motiverad att ta itu med projektet. För att omedelbart fråga dig själv: Hur får jag det ”kristallklart”? Efter att ha ställt oss denna fråga många gånger ville vi gå till botten med det. Vi ska i denna blogg dela med oss om tips och trix för att få fönsterrutorna rena och strimmelfria. Vi kan redan avslöja en sak: när solen skiner på fönstret är ränder oundvikliga. Det är bäst att välja en molnig dag för att rengöra fönstren. Då kan du njuta av den soliga utsikten på trevliga dagar.

Sju steg till ett kristallklart fönster

Steg ett: Det är inte bara solens strålar som kan göra det svårt att rengöra fönster. Temperaturen är också viktig. Om det är för varmt, avdunstar vattnet på glaset och oattraktiva ränder uppträder.

Steg två: Temperaturer som är för kalla förhindrar också ett bra resultat. Under -4 grader Celsius finns risken att vattnet i rutan fryser.

Steg tre: Ta bort grov smuts i förväg med rent, ljummet vatten och rengör även fönsterramarna noggrant. Det är bäst att börja vid ramen – annars riskerar du att smuts rinner över det redan rengjorda fönstret igen.

Steg fyra: Lägg vatten med lite diskmedel i en hink. Om du vill kan du lägga till en liten skvätt vinäger. Rengör fönsterrutorna noggrant med blandningen och en mjuk svamp.

Steg fem, viktigt: Det är viktigt att torka av med rent vatten och en ren trasa för att undvika ränder.

Steg sex: Torka med en torr bomullsduk – tygblöjor för små barn funkar också mycket bra.

Steg sju: Torka till sist också av med lite papper från köksrullen – så att ränder inte har en chans.

Extra tips: Om du har en känsla av att bomullsduken strimmar ska du se till att inget sköljmedel används vid tvätt nästa gång.

När du rengör fönster handlar det dock inte bara om den visuella aspekten. Välskötta fönster har en lång livslängd. Om tätningar och ramar rengörs och sköts regelbundet, förblir de vackra på lång sikt och deras livslängd förlängs. Om du inte orkar med fönsterputs så kan du ringa in oss som proffs. Vi utför fönsterputs i hela Malmö!